Doktor.se

Influensavaccin

Medicinskt granskad

Vaccination mot influensa

Varje år tillverkas ett skräddarsytt influensavaccin baserat på information om vilka virus som cirkulerar. Vaccinet innehåller normalt tre eller fyra virusvarianter och ger därför skydd mot ett flertal olika virusstammar. Om du tillhör en riskgrupp bör du vaccinera dig inför varje influensasäsong.

Vad är influensa?

Influensa är en infektionssjukdom som orsakas av någon typ av influensavirus. Typiska symtom är feber, hosta och ont i kroppen. Influensavirus A och B ger den typiska sjukdomen, medan Influensavirus C oftast ger mildare symtom. Sjukdomen är mycket smittsam och Influensa A, som finns i många varianter, har orsakat flera pandemier: Spanska sjukan, Asiaten, Hongkong-influensan och svininfluensan. Läs mer om influensa här.

Vem ska vaccinera sig mot influensa?

Vaccination mot influensa rekommenderas för alla som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i influensa eller någon följdsjukdom, såsom lunginflammation.

Du bör ta influensavaccin om:

  • du är 65 år eller äldre

  • du är gravid i vecka 12 eller mer

  • du har en lungsjukdom (t.ex. svår astma eller KOL)

  • du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar din andning

  • du har en hjärtsjukdom

  • du har diabetes (gäller både typ 1 och typ 2)

  • du har njur- eller leversvikt

  • du har ett kraftigt nedsatt immunförsvar

  • du har flera funktionsnedsättningar

  • du är gravt överviktig

Det finns inga risker med att ta influensavaccin som gravid eller om du ammar. Är du gravid får också ditt nyfödda barn ett bra skydd. Barn kan vaccineras från sex månaders ålder, vilket rekommenderas för barn med vissa allvarliga sjukdomar.

Det finns även andra anledningar att vaccinera sig mot influensa:

  • Om du bor tillsammans med eller har nära kontakt med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas du att vaccinera dig för att skydda den personen från smitta.

  • Om du arbetar inom vården och tar hand om patienter i riskgrupperna är det bra att du vaccinerar dig för att skydda andra.

  • Du kan också vaccinera dig mot influensa om du vill undvika att själv bli sjuk, även om inget av ovanstående stämmer in på dig. Du kan i sådana fall behöva vänta lite med din vaccination eftersom det är viktigt att de som verkligen behöver det får möjlighet att vaccinera sig först.

För att fortsätta vara skyddad måste du vaccinera dig mot influensan varje år. Det beror på att det är olika typer av influensavirus som orsakar sjukdomen från år till år, och det därför tillverkas nya skräddarsydda vaccin.

När ska jag vaccinera mig?

Influensavaccin behöver tas inför influensasäsongen varje år för att ge skydd.

Du ska inte vaccinera dig om du har feber eller en pågående infektion.

Hur går vaccination mot influensa till?

Influensavaccin får du genom en spruta som vanligtvis ges i överarmen. Barn under tre år får dock oftast sprutan i låret. För barn som är mellan två och arton år finns det också möjlighet att få vaccinet som en nässprej. Eftersom nässprejsvaccinet är ett levande försvagat vaccin får det inte ges till:

  • dig som är gravid

  • barn med svår astma

  • barn och ungdomar med försvagat immunförsvar

Oavsett om vaccinationen sker genom spruta eller nässprej, behöver den upprepas varje år.

Vilka biverkningar kan influensavaccin ge?

Om du får vaccin genom en spruta, kan du efteråt känna dig öm på injektionsstället och du kan bli lite röd och svullen. Hudrodnad kan vara svårare att se om du har mörk hud. Vissa får Vissa får biverkningar i form av feber, huvudvärk och ont i muskler och leder. Du kan också få rinnsnuva eller nästäppa. Barn kan också bli lösa i magen och få dålig aptit. Besvären går normalt över på några dagar utan behandling. Det är ovanligt att influensavaccin ger biverkningar som är allvarliga.

Vaccinera dig på en av våra vårdcentraler

Doktor.se har vårdcentraler från Malmö i söder till Gällivare i norr. Våra vårdcentraler erbjuder bland annat vaccin mot influensa.

Frågor och svar om influensavaccin

Några frågor och svar kring influensavaccin.

16 April, 202117 Oktober, 2024

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.