Doktor.se

Vårsol kan skada mer än sommarsol

18 April, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad
Stark vårsol lyser över ett barn

Hos många har huden inte hunnit producera tillräckligt med skyddande pigment på våren. Huden är dessutom oftast tunnare, vilket sammantaget ökar risken för att bränna sig. Vi tipsar om hur du väljer rätt solskyddsmedel för härliga dagar utomhus.

Under sommarmånaderna är de flesta medvetna om att solen kan ge alltför mycket strålning. Solskyddsmedel är inköpt, och både hattar och solglasögon har plockats fram. När den första värmande solen dyker upp på vårkanten är läget ofta ett annat. Efter en lång och mörk vinter är en solvägg i lä alltför lockande. När temperaturen fortfarande håller sig på beskedliga nivåer är det heller inte lika påtagligt hur stark strålningen kan vara. Faktum är att även under våren kan UV-index stiga så pass högt att du behöver skydda dig, särskilt om du är ute mitt på dagen.

Sommarhuden är tjockare och skyddar bättre

När huden utsätts för UV-strålning börjar processer för att skydda den. Dels ökar mängden pigment i huden, så den blir lite mörkare och får ett visst skydd. UV-strålningen gör också att produktionen av hudceller ökar så att huden blir något tjockare. Den förtjockade sommarhuden försvarar sig bättre mot att strålningen från solen tränger in i vävnaderna.

På våren, innan huden hunnit anpassa sig till mer och starkare sol, är den som tunnast och ljusast. Därför är det lätt hänt att bränna sig. Om du vistas i närheten av vatten reflekteras dessutom solstrålarna – då gäller det att vara extra uppmärksam.

Kraftig ökning av malignt melanom

Antalet personer som insjuknar i malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, har ökat kraftigt i Sverige under 2000-talet. Nyligen publicerades en rapport som visar att insjuknandet av malignt melanom i södra delarna av landet nästan tredubblats under 2005–2019. Om trenden håller i sig förväntas siffrorna fördubblas till år 2034. Hudcancer är generellt sett den cancerform som ökar allra snabbast, och orsaken är våra solvanor. Trots att de flesta känner till sambandet, är det få som skyddar sig tillräckligt.

Läs mer om hur du skyddar dig mot solen här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
18 April, 2024

Tips på fler artiklar

Här finns fler artiklar som kan intressera dig.