När samhället öppnat upp har RS-säsongen börjat rekordtidigt, och närakuter och barnsjukhus vårdar för närvarande ovanligt många barn med besvärliga RS-infektioner. RS-säsongen brukar normalt starta först vid årsskiftet, och flest fall ses vanligen under februari för att sedan minska igen. I år visar Folkhälsomyndighetens statistik att kurvan började peka uppåt redan i augusti, och fortsatt stegra i rask takt.
Många pandemibebisar slapp RS-virus
Att många höll avstånd och umgicks utomhus under pandemin påverkade även spridningen av RS-virus. I vanliga fall får nästan alla barn någon infektion av RS-virus under sina första år, och bygger upp sitt immunförsvar mot viruset. När spridningen nu varit så låg innebär det att vi har flera årskullar av barn som saknar immunitet mot RS-virus.
Föräldrar uppmanas att skydda små barn
För tidigt födda och spädbarn kan få besvärliga symtom av RS-virus, till exempel andningsbesvär. En del barn blir så svårt sjuka att de behöver intensivvård. Därför uppmanar vårdgivare föräldrar att skydda de minsta och hjälpa till att minska smittspridningen, på samma sätt som vi lärt oss att skydda oss under pandemin:
tvätta händerna noggrant, ofta, och alltid när du varit i offentliga miljöer
stanna hemma när du har minsta förkylningssymtom
håll avstånd till andra, och var inte ute med spädbarn i offentliga miljöer när smittrisken är hög
vänta med att träffa släkt och vänner tills smittläget är lugnare.
Då bör du söka vård
Om ett litet barn drabbas av RS-virus brukar infektionen vara som värst efter några dagar, för att sedan gradvis bli bättre. Det är viktigt att hålla koll på barnet, och att uppsöka akut vård om det blir riktigt dåligt. Vänta inte för länge med att söka vård för små barn.
Sök vård akut om något av följande stämmer in:
Om du har ett barn under sex månader som har kraftig hosta och/eller svårt att andas, till exempel andas tungt eller snabbare.
Om du har ett barn som verkar slött och medtaget
Här finns Folkhälsomyndighetens statistik där du kan följa smittläget.