I en artikel i medicintidskriften British Medical Journal har amerikanska och kinesiska forskare sammanställt all forskning de kunnat hitta om hur socker i mat och dryck påverkar hälsan. Materialet omfattar 8601 forskningsstudier och gällde så kallade fria sockerarter i mat och dryck, det vill säga tillsatt socker och socker som finns naturligt i sockerlag, honung, sirap och fruktjuicer.
Många anledningar att dra ner på socker
Forskare i USA och Kina har gjort en gigantisk sammanställning av 8601 studier om hur socker påverkar vår hälsa. De konstaterar att det är viktigt att dra ner på mängden socker i mat och dryck, inte minst bland barn och ungdomar. Många i befolkningen får i sig mer socker än rekommenderat, vilket kan kopplas till ökad risk för bland annat fetma, diabetes, psykisk ohälsa och hjärtproblem.
Inga fördelar men många nackdelar
Forskarna kunde inte se några tydliga fördelar med att tillsätta fria sockerarter i mat och dryck, men däremot många nackdelar, bland annat ökad risk för
flera former av cancer
karies.
Dra ner på läsk och sötade drycker
Forskarna kommenterar att många studier på området har sämre kvalitet än önskat, och att det skulle behövas mer forskning för att säkerställa sambanden. Men även med det underlag som finns idag finns belägg för några rekommendationer:
Att minska sitt intag av fria sockerarter (tillsatt socker, honung etc) till mindre än 25 g per dag, vilket motsvarar ungefär sex teskedar.
Att minska intaget av läsk och söta drycker (inklusive juice), max 2-3,5 dl per vecka.
Att förändra konsumtionsmönstret hos barn och tonåringar, som generellt sett får i sig för mycket socker.
Den mängd socker forskarna rekommenderar är mindre än den mängd som WHO och Livsmedelsverket rekommenderar, som ligger på 50-75 g per dag. Värt att notera är att WHO har gjort ett tillägg om att intaget gärna bör ligga ännu lägre, motsvarande 25 g per dag.
Så kan du minska på sockret
Att dra ner på godis, läsk, söta drycker och bakverk är givetvis en bra metod. Men för att komma ner under de rekommenderade nivåerna behöver du också se över den vanliga maten, särskilt den du inte lagat själv. Här är exempel på livsmedel som ofta innehåller onödigt socker:
Fruktyoughurt
Ketchup
Kaviar
Färdiglagad mat
Sötat matbröd
Messmör
Nyponsoppa
Flingor och müsli
Färdig sås
Måltidsersättning – bars eller drycker
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.