Artros i tummen
Tumbasartros
Artros i tummens nedre del, tumbasen, är ett vanligt tillstånd, särskilt hos kvinnor i 40–50-årsåldern. Tidiga symtom är bland annat stelhet och att det gör ont att belasta leden. Det finns övningar som kan lindra symtom och ge förbättrad livskvalitet.
Orsak till tumbasartros
I fingerlederna möts två ben och däremellan finns brosk som hindrar benändarna från att skava mot varandra. Vid artros har brosket fått sämre kvalitet, vilket ger inflammation och förändringar i benet under brosket.
Vid tumbasartros är det brosket i leden längst ner på tummen, mellan mellanhandsbenet och handledsbenet, som är påverkat.
Den exakta orsaken till tumbasartros är inte känd, men faktorer som ökar risken att drabbas är:
ärftlighet
högre ålder
tidigare skador eller infektioner
hård belastning, upprepade rörelser
Symtom på tumbasartros
I tidiga skedet av sjukdomen är de vanligaste symtomen stelhet och att det gör ont att belasta leden.
Senare kan artros i tummen ge symtom som:
smärta som kan stråla ut i tummen och underarmen
svullnad över leden
stelhet
svårighet att greppa saker och ta i med full kraft
Vid långt gångna besvär kan det göra ont i tummen konstant, vilket också kan göra det svårt att sova.
Vad kan jag göra själv?
Här är exempel på vad du själv kan göra vid tumbasartros:
Undvik aktiviteter som gör ont, men fortsätt att röra på hand och fingrar för att upprätthålla styrka och smidighet.
Överväg att ta hjälp av arbetsterapeut eller fysioterapeut för att få träningsprogram och en skena, stödortos, du kan använda för att avlasta tummen.
Lindra smärta med receptfria läkemedel som lindrar smärta och dämpar inflammation. Det finns som tabletter eller som en gel som smörjs på huden ovanför leden.
Behandling vid artros i tummen
Det finns övningar som kan minska smärta, ge ökad rörlighet och ökad funktion i handen. Vid mycket smärta kan läkemedel som lindrar smärta och dämpar inflammation i kombination med rörelseövningar vara ett bra alternativ.
Du kan få individuellt utformade övningar av en fysioterapeut, och det finns både arbetsterapeuter och fysioterapeuter med särskild kompetens för händer.
Det kan vara aktuellt med kortisoninjektion, men effekten är inte bestående och behandlingen bör kombineras med träning.
Om inget annat gett resultat och besvären är uttalade kan en operation vara ett alternativ. Det finns flera kirurgiska metoder som kan användas, och i många fall kan rörligheten i leden behållas.
När bör jag söka vård?
Sök vård om du känner av smärta och stelhet i tummen som inte går över.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Hos oss arbetar sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med bedömning av symtom, rådgivning och behandling. Doktor.se har fysiska vårdcentraler på flera orter. På flera av våra vårdcentraler kan du få tillgång till behandling av fysioterapeut.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.