Doktor.se

Vi reder ut myter och fakta om fotsvamp

20 Februari, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Kan jag förebygga fotsvamp genom att duscha ofta? Beror fotsvamp på dålig hygien? Svampen kan åtminstone inte spridas utanför fötterna. Eller? Här får du reda på vad som egentligen är sant när det gäller fotsvamp.

Nu är det snart dags för barfotadagar, och kanske känner en och annan att det är hög tid att vårstäda fötterna. Fotsvamp är ett vanligt gissel som kan göra att det kliar och svider och att huden flagnar och spricker. Du kan också få blåsor och förhårdnader och fötterna kan rodna och lukta illa. Inget roligt med andra ord, men något som går att bli av med.

10 myter om fotsvamp

Vad är sant och inte om fotsvamp? Det finns många myter som inte stämmer. Här reder vi ut vad som gäller för de vanligaste myterna och vad som egentligen är sant:

  • Myt 1: Om du inte har flagnande skinn mellan tårna är det inte fotsvamp.
    Detta stämmer inte. Även om det är vanligt att fotsvamp sitter mellan tårna och gör att skinnet flagnar, så kan den också växa både under och ovanpå fötterna.

  • Myt 2: Du kan bara få fotsvamp genom att gå barfota där fotsvamp lever.
    Fotsvamp smittar mellan människor. Att gå barfota på våta golv i omklädningsrum och simhallar där andra människor med fotsvamp gått är en vanlig orsak till att du drabbas, men inte den enda. Till exempel kan du smittas om du använder samma handduk eller strumpor som någon som redan har svamp, eller via golv, mattor och sängkläder.

  • Myt 3: Fotsvamp kan bara växa på fötterna.
    Fotsvamp kan tyvärr spridas och växa även på andra delar av kroppen, till exempel om du först kliar på fötterna och sedan kliar dig någon annanstans. Ställen där svampen kan trivas är bland annat på huden under armarna och i ljumskarna. Men det är bara när svampen växer på fötterna som den kallas för fotsvamp.

  • Myt 4: Fotsvamp orsakas av dålig hygien.
    Nej, det är inte dålig hygien som orsakar fotsvamp. Men samtidigt är en viktig del av behandlingen att tvätta fötterna med tvål och vatten, och låta dem torka ordentligt, eftersom fotsvampen trivs när det är fuktigt och varmt.

  • Myt 5: Att duscha regelbundet kan förebygga fotsvamp.
    Nej, oavsett hur noga du duschar och skrubbar kan du inte tvätta bort alla svampsporer som skulle kunna börja växa i huden på foten. Att duscha regelbundet är därför ingen enskild lösning. Det kan snarare göra att risken för fotsvamp ökar, om du inte är noga med att varje gång torka ordentligt, även under fötterna och mellan tårna.

  • Myt 6: Om du täcker fötterna med strumpor och skor hela dagarna kan du inte få fotsvamp.
    Att stänga inne fötterna hela dagen kan snarare öka risken för fotsvamp. Inne i skorna kan det bli varmt och du kanske svettas. Fuktiga eller våta strumpor eller skor tillsammans med värme skapar en perfekt miljö där svampen trivs.

  • Myt 7: Fotsvamp går över av sig självt.
    Fotsvamp försvinner inte utan behandling. Du riskerar bara att dina besvär blir värre och att svampen i värsta fall sprider sig till andra delar av kroppen.

  • Myt 8: Du behöver bara behandla där du kan se att svampen växer.
    Det stämmer inte. Det är tvärtom viktigt att du smörjer kräm, gel eller annan behandling av fotsvamp en bit utanför området där du ser att svampen växer, eftersom det där kan finnas svampsporer som inte syns. Om du bara behandlar den svamp som du ser är risken stor att sporerna växer till sig igen så att du snart är tillbaka där du startade.

  • Myt 9: Du kan sluta behandla fotsvampen så fort den försvinner.
    Samma gäller här som i myten ovan. Bara för att du inte längre ser svampen betyder det inte att alla svampsporer är borta. Det är viktigt att fortsätta behandla några dagar efter att det ser ut som att svampen försvunnit.

  • Myt 10: Om du haft fotsvamp och behandlat den kan du inte få fotsvamp igen.
    Det hade varit fantastiskt om det vore sant! Men tyvärr, du kan få fotsvamp om och om igen om du inte förhindrar det genom att skapa en miljö där svampen inte trivs och undviker smitta.

När bör jag söka vård vid fotsvamp?

Om du är osäker på om det är fotsvamp du drabbats av kan du vända dig till oss på Doktor.se för att få råd och hjälp. Du bör också söka vård om du provat receptfri behandling och inte blivit bättre, eller om du misstänker fotsvamp hos barn under tio år.

Här kan du läsa vår faktatext om fotsvamp och vad du kan göra för att bli av med detta vanliga hudproblem.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 Februari, 202418 Maj, 2023

Fler artiklar om hudbesvär

Här kan du läsa fler medicinskt granskade artiklar.