Björnloka och jätteloka är två likartade växter som har hudirriterande växtsaft. Det är kombinationen av växtsaft och solljus som ger hudsymtom som påminner om brännskador. De hudirriterande ämnena, så kallade furokumariner, finns i alla delar av växten. Det förrädiska är att det inte känns något direkt när du rör vid växten, utan reaktionen är fördröjd. Den kan komma efter en eller flera timmar, eller först efter ett eller flera dygn. Reaktionen blir värre ju längre du haft växtsaft på huden, och ju mer solljus du utsatts för.
Varning för att röra björnloka
Björnloka och jätteloka innehåller växtsaft som ger symtom som liknar en brännskada. Du kan få en kraftig irritation i huden och blåsor som gör ont. Här finns information om hur du känner igen växterna, och vad du kan göra om du blivit bränd.
Så känner du igen björnloka och jätteloka
Jätteloka, eller jättebjörnlokan som den också kallas, är invasiv och kan snabbt ta över stora områden. Den känns lättast igen på sin storlek, och blir upp till tre meter hög med en stjälk som kan bli upp till 10 cm i diameter. Så om du ser en växt som är över två meter, har stora flikiga blad som kan bli upp till en meter breda, och har vita blomflockar som är flera decimeter i diameter så är det sannolikt jätteloka.
Björnlokan växer i torr ängsmark, skogsbryn och längs vägkanter och är inte invasiv. Den är nättare i storleken än jättelokan, och blir omkring en till max två meter hög. Stjälken är räfflad och hårig, och de vita eller gulaktiga blommorna sitter i flockar. Björnloka blommar från juni till augusti.
Andra växter som är snarlika men ofarliga är strätta och kvanne. De har båda parvisa blad med sågtandade flikar.
Gör så här om du rört vid växterna
Om du fått växtsaft på huden ska du göra så här:
Tvätta huden så fort som möjligt. Tvätta noga med tvål och vatten.
Tvätta kläder som varit i kontakt med växter.
Smörj in huden med kylbalsam.
Skydda huden mot sol i minst en vecka, även om du inte fått symtom.
Efter en reaktion – fortsätt skydda hudområdet med solskyddsfaktor, eftersom det är vanligt att vara överkänslig för solljus en längre tid (upp till några år).
Det kan ta lång tid att läka efteråt. Huden kan få en mörkare ton och det kan bildas ärr. I de flesta fall går hudbesvär av björnloka eller jätteloka över med egenvård hemma. Om du blivit bränd på stora delar av huden bör du kontakta en vårdcentral. Doktor.se har vårdcentraler över hela landet som du kan vända dig till.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.