Doktor.se

Vanliga semestergräl och hur du hanterar dem

23 Juli, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

I semestertid är det vanligt att saker som skavt under året sätts på sin spets. Dessutom finns många förväntningar på hur semestern ska vara, vilket kan leda till besvikelser, som i sin tur frestar på relationen. Här finns tips på hur du hanterar semestergrälen.

Vanliga ämnen som det grälas om

Semester väcker förhoppningar om vila och frihet. Under några veckor tillsammans ska allt hända. Naturen är som vackrast och det ska vara både vilsamt, mysigt, roligt och socialt – allt i lagom doser. Det är då lätt att grusade förhoppningar färgar av sig på relationen – vem skall man annars skylla på när det inte blivit som man tänkt sig?

Ledighet och semester skapar möjlighet till gemensamma projekt, men vad händer om ens partner är känslomässigt och idémässigt frånvarande?

Även missbruk har en tendens att eskalera, det finns hur mycket tid som helst och det finns många ursäkter för drickande.

Ett annat vanligt ämne som kan leda till konflikter är ekonomi. Pengar är ofta intimt förknippade med drömmar och önskningar och det är inte alltid man är överens om vilka behov som skall uppfyllas.

Varför bråkar vi på semestern?

Ofta är det en kombination av skilda förväntningar och mycket tid tillsammans. Det kan också vara saker som gnagt och skavt en längre tid som bubblar upp till ytan, och mynnar ut i frustration. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att smågräl inte är farligt om det också finns tid och plats för sköna stunder tillsammans.

Överlag kan det viktigt att ta upp sådant som känns störande, speciellt vid missbruk av olika slag är det viktigt att ta tag i situationen, ofta är det då klokt att ta stöd av vänner eller professionella. Men kom ihåg, se till att du själv är i någorlunda balans innan tar upp eventuella brister och felaktigheter.

8 råd för att undvika uppslitande gräl

Här har vi samlat råd från våra psykologer kring hur du kan hantera semestergräl, och undvika att de förstör relationen:

1. Samtala: berätta hur ni känner, vad ni drömmer om och hoppas på, vad som är viktigt för var och en. Lyssna på varandra, låt båda komma till tals. Försök att hitta det gemensamma, och att ge utrymme för olikheter.

2. Acceptans: acceptera att du inte alltid hinner vila upp dig och få den efterlängtade känslan av frihet under din semester. Det är i din vardag som den huvudsakliga återhämtningen sker. Om det inte funkar, sök professionella hjälp.

3. Projekt: ha lagom ambitiösa projekt och stäm av med din partner.

4. Smågnabbande: Att gnabbas lite kan vara nog så viktigt i en nära relation. Vi behöver alla både ge och få motstånd mot andras vilja. Men kom håg, se till att vårda de sköna stunderna!

5. Missbruk: Ta tag i situationen med en gång! Den första känslan är ofta riktig och viktig. Se till att inte vara ensam, ta hjälp av vänner och professionella.

6. Ekonomi: försök stämma av era önskemål och drömmar, och skapa en samsyn kring vad pengarna ska räcka till.

7. Egen tid: Var generösa med att låta var och en få egen tid. Gör upp en plan tillsammans, så båda får det utrymme de behöver.

8. Bygg tillit: försök se det bästa hos varandra med en tillitsfull blick. Ständig misstro förstör relationen. Tänk på att ditt eget beteende påverkar hur din partner mår.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Juli, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.