De senaste åren har ett ökande antal läkemedel restnoterats/restanmälts, vilket betyder att läkemedlen är slut hos leverantören och inte går att få tag på. Många olika aktörer samarbetar för att motverka läkemedelsbristen, både nationellt och internationellt, men det finns inte någon snabb lösning. Allt tyder på att problemen kommer att fortsätta även under det kommande året, och kräva mycket extraarbete av såväl patienter som vårdgivare.
Många olika orsaker bakom
Läkemedelsbristen beror på många olika orsaker. Här är några exempel:
Efterfrågan på ett läkemedel ökar snabbt, och produktionen hinner inte med.
Det har uppstått problem med tillverkningen av läkemedlet.
Det är brist på de verksamma ämnen som ingår i läkemedlet.
Det är brist på hjälpämnen eller andra komponenter som är nödvändiga för tillverkningen.
Företag prioriterar att leverera till andra länder, till exempel USA.
Ökad oro i världen, vilket medför hög inflation, höga energipriser och en svagare krona.
Vilka läkemedel är det brist på?
Det är brist på läkemedel inom en rad olika områden, och situationen förändras över tid. Läkemedelsverket har en lista över läkemedel som är restanmälda, och den uppdateras varje dygn. Där finns också förslag till läkare om lämpliga alternativ, om det finns några. Här är några exempel på läkemedelsgrupper där det idag finns bristsituationer:
penicillin
vaccin mot virussjukdomar
vissa läkemedel mot diabetes
läkemedel mot hjärtsjukdomar
starka smärtstillande läkemedel
kalcium och D-vitamin.
Penicillin och andra antibiotika ska alltid användas restriktivt för att motverka resistens. Det gäller generellt för läkemedel att de inte ska användas i onödan. Samtidigt är det viktigt att ha dessa läkemedel till hands när det behövs.
Vad ska jag tänka på som patient?
För att minska risken att stå utan viktiga mediciner finns det flera saker du kan göra som patient.
Framförhållning. Hämta ut dina läkemedel i god tid, innan det tagit helt slut. På så vis hinner du i samråd med din läkare hitta en lösning om det är brist på de läkemedel du behöver.
Läkarkontakt. Om du inte kunde hämta ut dina läkemedel, kontakta din läkare för en diskussion om alternativ. Sluta inte med mediciner på egen hand för att de tagit slut.
Om du behöver hjälp med receptförnyelse eller rådgivning kan du alltid kontakta oss på Doktor.se. Via vår app kan du snabbt förnya recept utan kostnad. Våra läkare i appen och på våra vårdcentraler över hela landet kan hjälpa dig med rådgivning och alternativa behandlingar.