Doktor.se

Möt strålarna smart i sommar

1 Juli, 2019 ・ 3 min

Solen – lika livsviktig som farlig för vår hälsa. Här är några råd för att både njuta av den och skydda dig mot den.

  1. Håll dig i skuggan mellan klockan 11 och 15 på dagen, råder Cancerfonden, då det är dessa timmar solen är som starkast. Barn under ett år ska inte utsättas för direkt solljus. 

  2. Klä dig i luftiga, täckande plagg. Bästa skyddet mot UV-strålningen är skugga och kläder. Täck dig i luftiga plagg, solhatt och gärna långärmad tröja. Framför allt dina barn. 

  3. Tänk på att sand, vatten och snö reflekterar solljus, se därför till att vara extra försiktig och skydda dig vid dessa platser.

  4. Använd inte solkräm som enda solskydd, men använd det generöst för att minska hudskador. Använd en kräm med minst 20 SPF som skyddar mot både och UVB, och se till att applicera det under hela dagen, framför allt efter att du badat. 

  5. Undvik att bränna dig och att sola solarium, vilka båda höjer risken för hudcancer. Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så att den hinner läka. 

Tips! Klä barnen i badkläder som skyddar extra mot UV-strålarna, framför allt om du befinner dig utomlands i sommar.

UVA-, UVB- och UVC-strålning– vad är skillnaden?
Ultraviolett strålning (UV-strålning) kommer från solen och solarium. Beroende på hur energirik den är delas den upp i tre grupper: UVA, UVB och UVC. Ju mer energirik, desto större risk att orsaka skador. 
Minst energirik är UVA-strålningen som kommer från både sol och solarium samt gör att huden blir brun. Strålningen går djupt in i hudens skikt, får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer.
UVB-strålningen är mer energirik än UVA-strålningen och är framför allt den som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. UVB-strålningen startar också D-vitaminproduktionen i huden, ökar produktionen av vissa hudceller och mängden av pigment i huden. UVA-strålning kan också bryta ner D-vitamin i huden.
UVC-strålningen är mycket energirik, men når inte oss människor, utan absorberas av atmosfären.
Sedan 1992 är solljuset och dess UV-strålning klassat som cancerframkallande för människor av Världshälsoorganisationens (WHO) forskningsorgan för cancer, International Agency for Research on Cancer (IARC). Sedan 2009 är alla sorters UV-strålning och även användning av solarium klassat som cancerframkallande i den högsta riskkategorin (klass 1).
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Apptips!
Ladda ner appen ”Min soltid” i sommar för att beräkna hur lång tid du kan vara utan skyddande kläder eller solkräm beroende på vilken hud du har och var du befinner dig. Appen är skapad av Strålsäkerhetsmyndigheten och innehåller även solråd för både vuxna och barn, generella fakta om solen och om UV-index

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
1 Juli, 2019

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.