En ny studie visar att mer än hälften av alla barn i yngre skolåldern inte får sina rekommenderade nio timmar per natt. Samtidigt menar forskarna att sömnberövade barn inte utvecklas i samma takt.
– Vår forskning visar att barn som får tillräckligt med sömn utvecklas mer än de som inte sover tillräckligt, säger Doktor Hoi See Tsao som är medförfattare till studien.
Forskarfynden – som presenteras vid American Academy of Pediatrics i New Orleans – kommer från data insamlad under året 2016-2017 av National Survey of Childrens’ Health. 49 050 barn i åldrarna 6 till 17 år deltog och av dem sov endast 47,6 procent tillräckligt under veckorna. I undersökningen tittade man på visat intresse i nya saker, engagemang i skolan, läxläsning, fullföljda uppgifter och lugn inför utmanande situationer. De som sov tillräckligt presterade bättre över nästan hela linjen.
Enligt amerikanska hälsoriktlinjer ska barn som är 6 till 12 år sova 9 till 12 timmar per natt, samtidigt som tonåringar ska sova 8 till 10 timmar. Forskarna menar att det krävs tydliga rutiner i den digitala eran – och att föräldrar och lärare som märker minskat engagemang i skolan bör undersöka barnets sovvanor.
En tredjedel av barnen i Sverige som är mellan 12 och 18 år gamla har svårt att somna minst en gång i veckan. Och nästan en femtedel kämpar med att somna flera gånger i veckan, visar Statistiska centralbyråns undersökning av barns levnadsförhållanden 2017–2018.
Fakta: Sömnsvårigheter hos barn
Siffror är hämtade ur undersökningen ”Barns levnadsförhållanden 2017/2018”, SCB. Barn i åldern 12–18 år har svarat på frågorna.
Har svårt att somna minst en gång i veckan:
Alla: 34 procent
Flickor: 39 procent
Pojkar: 30 procent
Har svårt att somna flera gånger i veckan:
Alla: 18 procent
Flickor: 22 procent
Pojkar: 14 procent
Har sovit dåligt minst en gång i veckan:
Alla: 24 procent
Flickor: 29 procent
Pojkar: 21 procent
Har sovit dåligt flera gånger i veckan:
Alla: 13 procent
Flickor: 16 procent
Pojkar: 10 procent
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB