Doktor.se

10 tips för att bli mer kroppsnöjd

14 Maj, 2020 ・ 11 min

Hur står man emot skeva ideal och stärker sitt psykiska immunförsvar i en tid som eftersträvar perfektion? Vi frågade bokaktuella hälsopedagogen och föreläsaren Cajsa Tengblad.

Cajsa Tengblad, aktuell med boken Kroppsnöjd & Själsstark – bli vän med dig själv och stärk din psykiska motståndskraft.  Foto: Anna Hållams

Handen på hjärtat, att acceptera sig själv så som man är, och ser ut, är inte helt enkelt. Hur gör man för att stå emot skeva ideal och bli vän med sig själv? I hälsopedagogen Cajsa Tengblads nya bok Kroppsnöjd och själsstark – bli vän med dig själv och stärk din psykiska motståndskraft söker hon rätt på svaren.
– Jag vill förmedla hopp till den som just nu befinner sig i mörkret. Att vara kroppsnöjd och själsstark är att leva med en sund självbild och att vara tillfreds med sin kropp, säger hon.
Med en bakgrund med ätstörningsproblematik och höga prestationskrav talar hon utifrån egen erfarenhet, och har tidigare bland annat skrivit boken Prestationsprinsessan – min revolt mot duktigheten.
– Istället för att fortsätta kämpa mot min kropp, har jag valt att kämpa med den och vill dela med mig av tips till andra som är mitt i kampen. Min kamp har pågått i många år och jag vet att jag är långt ifrån ensam om att kämpa. Även om det kan kännas så, så är du inte ensam, säger Cajsa Tengblad.
Cajsa är idag fri från ätstörningar och vill hjälpa andra att må bättre i sig själva. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att bli kroppsnöjd – att acceptera och bli vän med sig själv.

10 tips till att bli mer kroppsnöjd

1. Minska användandet av sociala medier 
Vi möter dagligen mellan 3 000 till 20 000 reklambudskap. En undersökning visar att ju mer tid vi ägnar åt sociala medier, desto fler idealbilder möter vi, vilket i sin tur påverkar vår självbild och kroppsuppfattning negativt. I en annan undersökning uppger 70 procent av unga vuxna att deras bild av den egna kroppen blir mer negativ av att använda Instagram. 
– Om vi vill bli mer nöjda med oss själva behöver vi börja fundera på och bli medvetna om hur de idealbilder vi möter i flödet påverkar vår kroppsuppfattning och självbild. Hur kommer det sig att hälften av 15-åriga tjejer upplever sig vara överviktiga, när endast 12 procent lider av medicinsk övervikt? säger Cajsa Tengblad.
– Om vi inte mår bra av att följa vissa personer eller konton kan vi välja att avfölja. Vi har större makt än vad vi tror. Låt oss göra fler medvetna val och bara ägna tid åt det som bygger vår självkänsla och får oss att gilla de vi är som personer. 

2. Jämför dig inte med andra
Om vi jämför oss med andra och önskar att vi såg ut eller var på ett annat sätt går vi miste om tid och energi som skulle kunna användas till att utveckla de egenskaper och talanger som är unika för oss, menar Cajsa Tengblad. 
– Jag anser att det är ett slöseri med tid och resurser att vilja se ut och vara som någon annan. När vi accepterar och visar upp oss själva som vi är och inte jämför oss med ouppnåeliga ideal mår vi bättre. Varje människa är unik med ett lika stort människovärde som alla andra. Du finns endast i ett exemplar och det är meningen. Vi ska inte slösa bort våra liv på att försöka bli kopior när vi är original. 
– När du tänker på de personer du tycker allra mest om och som betyder mest för dig, tänker du då på hur slät hy, tjockt hår och vältränade överarmar de har? Nej, troligtvis är det deras personlighetsdrag du först minns. Hur roligt ni har tillsammans, hur ni stöttar varandra och hjälps åt. På samma sätt är det dags att vi börjar värdera och uppskatta oss själva för de vi är, även om vårt utseende är långt ifrån de retuscherade, förskönande och dataanimerade idealbilder vi möter. 

3. Fokusera på vad din kropp kan göra för dig – inte på hur den ser ut
– Ju äldre jag blir desto mer fascinerad blir jag över min kropp och vad den kan göra för mig. Tänk vad mycket den klarat av och hjälpt mig med genom livet! säger Cajsa.
Med åren har hon också blivit mer tacksam över kroppens funktioner.
– Ju äldre jag blir, desto mer funktionsfokuserad blir jag. Kanske är det för att jag möter fler och fler människor vars kroppsliga funktioner har försämrats. Kroppens funktioner blir tyvärr ofta en självklarhet. Jag vill lära mig att vara tacksam för det jag kan göra med kroppen nu och inte först när jag har förlorat någon av kroppens funktioner. 
Att byta utseendefokusering mot funktionsfokusering hjälper oss att bli mer tacksamma och kan hjälpa oss att känna mer kroppsnöjdhet, konstaterar Cajsa.

4) Tacka kroppen för allt den kan göra, uttrycka och hjälpa dig med
 Alla tankar vi har påverkar våra känslor och handlingar. 
– Det vi tänker om våra kroppar påverkar alltså hur vi känner för dem och hur vi behandlar dem. Tyvärr tränas vi ofta i att räkna upp vad vi inte tycker om, och kanske har vi fått hjälp av omgivningen med vårt felfinnande. 
Därför brukar Cajsa ibland när hon föreläser be åhörarna att vända sig mot varandra och berätta om något särskilt som de gillar med sina kroppar. 
– Kroppen är vår vän som gör det möjligt för oss att leva, andas och uppleva. Kroppen hjälper oss att beröra och bli berörda. Den ger oss njutning och hjälper oss att ge njutning. Med hjälp av kroppen kan du visa vem du är och komma i kontakt med dig själv och andra.
När tackade du kroppen för hjälpen senast? Ta en stund varje dag och tacka kroppen för allt den kan göra för dig. Sänd kärleksfulla tankar från toppen av huvudet, ända ned till tårna, tipsar Cajsa.

5. Tala positivt om din egen och andras kroppar
Vi får tidigt lära oss att inte prata illa om andra, men hur är det med skitsnacket om oss själva och våra kroppar? 
– När vi möts och pratar med varandra kan man ibland tro att det är en tävling i att överträffa varandra i att tala nedsättande om kroppar och utseenden. Istället för att lyfta fram det som är fint och fungerande, berättar vi för varandra vad vi är missnöjda med och skulle vilja ändra gällande kroppen, säger Cajsa och utvecklar: 
– Att tala nedlåtande om en själv är ofta så vanligt att vi knappt lägger märke till det. Vad skulle hända om vi skulle göra tvärtom nästa gång vi ses? Tänk om vi istället skulle berätta för varandra vad vi tycker om med våra kroppar. 

6. Håll balansen mellan in- och utsidan
Vad skulle hända om vi blev mer inåtblickande, det vill säga började lägga mer tid, energi och pengar på vårt inre istället för på vårt utseende? Och vad skulle hända om vi slutade bedöma varandra efter utseende och om fokus istället lade på kompetens och personlighet?
– Att ta hand om sitt inre handlar om att prioritera sin personliga utveckling, till exempel att ta vara på möjligheten att lära sig nya saker, utveckla sina talanger och prioritera sina intressen, säger Cajsa.
För att kunna sluta fred med oss själva och våra kroppar och bli mer kroppsnöjda, behöver vi regelbundet lära oss att trivas i vårt eget sällskap. Vår inre människa växer när vi stillar ner oss och får möjlighet att lyssna till de egna tankarna och känslorna, menar Cajsa och tipsar:
– Ta en stund och känn in hur det känns i kroppen och i själen. Gör det ont någonstans? Om ja: vad kan det bero på? Finns det några känslor som behöver släppas ut? 

7. Håll balansen mellan att äta, träna och vila
Hälsa handlar om balans mellan vila och aktivitet, krav och resurser, stillhet och socialt liv. 
– ”Lagom är bäst” är en bra riktlinje när det gäller hälsa. Det gäller till exempel att varken äta för mycket eller för lite eller att träna för mycket eller för lite. 
När det gäller kost behöver vi äta varierat och näringsrikt. 
– Jag brukar skilja på vardagsvanor och sällanvanor. Grönsaker och fiberrikt bröd är exempel på bra vardagsvanor, medan fikabröd och godis är exempel på sällanvanor. 
Den bästa motionsformen är den som blir av och för att träningen ska bli av behöver vi tycka om den. Hitta därför träningsformer som passar dig och som du tycker är kul.
 – Vilan, eller återhämtningen, kan se ut på många olika sätt. Syftet med vilan är att den ska ge ny kraft och energi. Den bästa och viktigaste formen av återhämtning är sömn. Motion är också en bra återhämtning, då den sänker stressnivåerna och förebygger skadlig stress.

8. Fokusera på personlighet istället för på utseende hos dig själv och andra
När vi möter en person för första gången är vi ofta snabba på att bilda oss en uppfattning utifrån det vi ser. Vi har ofta förutfattade meningar om varandra utifrån exempelvis ålder, kön, status, sexuell läggning, etnicitet och religion. Det sker automatiskt, utan att vi ens är medvetna om det. 
– När vi väljer att umgås endast med de som är lika oss i ålder, kön, utseende och stil, kan vi missa oerhört mycket i livet. När vi dömer de vi möter enbart efter deras yttre, går vi miste om många intressanta och spännande bekantskaper, menar Cajsa.
Även om vi är olika till det yttre, har vi ofta mer gemensamt som människor än vi tror. Vi är mer än våra kroppar och utseenden. Vi är unika, men ända lika. Med hjälp av våra berättelser, personligheter och talanger kan vi berika och komplettera varandra. 
  – Trots våra yttre olikheter delar vi samma längtan innerst inne: att bli inkluderade, accepterade och respekterade för de vi är som personer. 

9. Behandla kroppen väl genom att använda kläder och skor som sitter skönt
Genom historien har kroppen utsatts för en mängd mer eller minera sjuka metoder för att omformas efter rådande skönhetsideal. 
– Redan i slutet av 1700-talet förekom lösbröst gjorda i trä. Fram till 1900-talet försökte både kvinnor och män att forma kroppen utifrån med hjälp av klädesplagg, kuddar och snörningar. Nutida metoder att försöka omforma kroppen är med hjälp av skärp, axelvaddar, push-up-behåar, högklackade skor och shaping-underkläder, säger Cajsa och konstaterar:
– Vi lär oss tidigt att våra kroppar är föremål för andras blickar och bedömning. Kanske är det dags att ta en titt i garderoben och göra sig av med det som vi inte tycker om, det som inte sitter skönt eller passar längre. 

10. Studera hur kroppar ser ut i verkligheten och förundras över olikheterna
Även om vi genetiskt är till 99 procent identiska som människor, gör den enda procenten som skiljer oss åt att vi är helt unika som personer – både till det yttre och inre. 
– Istället för att sträva efter kroppar som väcker andras beundran eller att beundra andras kroppar, kan vi träna oss på att förundras istället. 
Förundran kan beskrivas som en ”wow-känsla”, förklarar Cajsa.
– När vi kommer på oss själva med att kategorisera kroppar i ”fula” eller ”fina”, ”tjocka” eller ”smala”, kan vi fundera på vem som har bestämt vad som är ”snyggt” och varför en viss typ av kroppsform skulle vara ”finare” än någon annan. 
Att ha en öppen, icke-dömande och positiv inställning till sin egen och andras kroppar är inte lätt eftersom vi ofta tidigt får lära oss vad som är ”fint”, ”fult”, ”rätt” och ”fel”. Men det är något vi något vi kan träna oss på. 
   – Nästa gång du ser en avklädd kropp, försök att tänka: ”Wow, vad fascinerande! En människa med en kropp som är både lik och olik min!” Istället för att hitta ”fel” kan vi försöka se det fascinerande i att vi mitt i våra likheter är så olika varandra.  

Cajsa Tengblad är aktuell med boken Kroppsnöjd & Själsstark – bli vän med dig själv och stärk din psykiska motståndskraft.
Foto: Anna Hållams

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
14 Maj, 2020

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.