Apelsiner är en bra källa till fibrer, och innehåller rikligt med vitamin C och folsyra. Dessutom innehåller de ett flertal andra nyttiga ämnen, bland annat flavonoider och karotenoider, som tillskrivs en rad hälsobringande egenskaper. En viktig slutsats är att vi mår bra av att äta en kost som innehåller rikligt med grönsaker och frukt. Så varför inte maxa användningen av citrusfrukter nu när de är i säsong och så ljuvligt goda. Här är fyra tips på hur du kan använda apelsiner i matiga rätter.
1. Lyxig sallad med blodapelsin och buffelmozzarella
Söt blodapelsin och krämig mozzarella är en fantastisk kombination. Fungerar som förrätt eller som tillbehör, till exempel till kyckling.
Köp den bästa mozzarella du har råd med, gärna krämig buffelmozzarella (eller burrata om du gillar det), och riktigt söta och mogna blodapelsiner. Till fyra personer behövs 2 paket mozzarella och 2 apelsiner.
Skär osten i två halvor, och sedan lagom stora ojämna bitar.
Skala blodapelsinen med kniv så allt det yttre och inre vita skalet försvinner.
Skär i skivor och lägg upp på fat varvat med mozzarellan.
Ringla över olivolja och smaksätt med nymald svartpeppar och salt.
2. Couscous med apelsin och pistagenötter
Apelsindressad couscous med smak av honung och rostade nötter är gott som tillbehör, till exempel till fisk eller som bas i en sallad.
50-100 g pistagenötter eller andra nötter
2 apelsiner
4 dl couscous
1-2 msk honung
2 msk smör
Rosta pistagenötter, skalad mandel eller andra nötter i ugnen i 200 grader ungefär 5 minuter eller tills de får lite färg och börjar dofta gott.
Riv skalet av en apelsin, och pressa därefter ut saften.
Addera vatten till apelsinjuicen så att det totalt blir 4 dl vätska. Häll över i en kastrull tillsammans med det rivna skalet, två matskedar smör och 1-2 matskedar honung.
Koka upp, och ta sedan kastrullen från plattan och rör ner 4 dl couscous.
Lägg på locket och låt grynen dra i cirka 10 minuter.
Skala och tärna en apelsin, och blanda i den tillsammans med grovt hackade rostade nötter när couscousen har svällt färdigt.
3. Räksallad med apelsin och avocado
Gör en sallad med valfria salladsblad, tunt skivad rödlök, skivad avokado och skivor av apelsin. Toppa med skalade räkor. Ringla över lite olivolja och smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
4. Amerikanska pannkakor med apelsin och ricotta
För den som gärna njuter av amerikanska pannkakor på helgen kan den här varianten kanske bli en ny favorit.
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl ricotta
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 dl mjölk
1 tsk rivet skal av apelsin
0,5 dl smält smör
1 ägg
Till servering: apelsinbitar, florsocker och lönnsirap
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål.
I en andra skål, vispa ägget och blanda i ricotta, apelsinjuice och smält smör.
Addera äggblandningen till de torra ingredienserna och rör om med en slev eller stor sked tills det blivit en jämn smet, inte längre.
Stek pannkakor i smör på medelhög värme. Ungefär 0,5 dl smet är lagom till en pannkaka. Vänd när det bildats små bubblor på ovansidan av pannkakan och kanterna börjar se torra ut. Undersidan ska då vara gyllenbrun.
Servera med valfritt tillbehör, till exempel skivad apelsin och lönnsirap.