För att avgöra om din vikt är hälsosam används ofta måttet BMI. Fördelen med BMI jämfört med att bara kolla kroppsvikten är att BMI tar hänsyn till din längd. Om du är lång är det rimligt att väga mer än om du är kort. Ett normalt BMI anses ligga mellan 18,5 och 24,9.
BMI passar inte alla kroppar
Nackdelen är att BMI inte tar hänsyn till hur mycket av vikten som utgörs av muskler och hur mycket som utgörs av fettvävnad. Likaså tas ingen hänsyn till din kroppsform, där det är väl känt att det är sämre för hälsan att ha mycket fett runt magen.
För dessa grupper passar BMI-måttet sämre:
Barn
Gravida
Mycket muskulösa personer
Äldre
BMI är framtaget för en ljushyad befolkning
En annan nackdel är att forskningen som ligger till grund för BMI är utförd på en till största delen ljushyad befolkning. Det har senare visat sig att måttet inte är lika rättvisande för mörkhyade eller personer med asiatiskt ursprung. BMI-måttet tenderar att överskatta hälsorisker bland mörkhyade och underskatta hälsorisker bland asiater, visar amerikanska forskningsstudier.
BMI bör användas tillsammans med andra mått
Slutsatsen är att BMI är ett användbart mått för att ha en diskussion om en hälsosam vikt. Däremot är det viktigt att känna till måttets begränsningar, och det bör inte användas ensamt för att bedöma eventuella hälsorisker.
Ett bra komplement till BMI är att mäta midjemåttet, som bör ligga på max 80 cm hos kvinnor, och 92 cm hos män. Midjemått över 88 cm hos kvinnor respektive 102 cm hos män innebär ökad risk för diabetes och hjärt- kärlsjukdom.